Қантты тұтыну деңгейі

 

Егде жаста қантты шамадан тыс тұтыну май алмасуының бұзылуына ықпал етеді, қандағы холестерин мен қант концентрациясының жоғарылауына әкеледі және жасушалардың жұмысы бұзылады.

Артерия қабырғасының өткізгіштігін өзгерте отырып, қандағы қант концентрациясының жоғарылауы оған липидтердің түсуіне қолайлы жағдай жасайды және тромбоциттердің жабысуын арттырады.

14-60 жас тобындағы адамдарда аш қарынға глюкозаның қалыпты деңгейі 4,1-5,9 ммоль/л, ал 60 жастан асқан адамдарда 4,6 – 6,4 ммоль/л құрайды.

Егер қант қалыпты болса, зерттеу үш жылда бір рет, ал артық салмағы бар қауіп тобындағы адамдарға жылына бір рет қайталанады. Егер келесі симптомдар кенеттен пайда болса, талдауды қайталауға асығу керек: шөлдеудің жоғарылауы, несеп шығарудың жоғарылауы, шырышты қабаттардың құрғауы, қайталанатын зең инфекциялары. Алты айда бір рет отбасында қант диабеті диагнозы қойылған адамдарға қантқа қан тапсыру керек.

Ұйқы безі организмге түсетін қанттың ыдырауымен күресуді тоқтатқан кезде, яғни ол шығаратын инсулин қандағы глюкоза деңгейін қалыпқа келтіру үшін жеткіліксіз болған кезде, қант диабеті дамиды. Бұл жағдайда, егер сіз көмірсусыз диетаны ұстанбасаңыз және қандағы глюкоза деңгейін бақыламасаңыз, пациент диабеттік комаға түсіп, тіпті өліп кету қаупі бар.

Артық қант бауырда гликоген түрінде сақталады, бірақ оны сақтайтын жер болмаған кезде ол майға айналады, бұл семіздікке әкеледі.

Диетадағы қанттың көптігі, оның қандағы деңгейінің күрт өзгеруі нейрондардың дұрыс жұмыс істемеуіне әкеледі, бұл жалған тәбет пен шамадан тыс тамақтануды тудырады.

Липидтердің алмасуы бұзылады, қандағы холестерин деңгейі, қан тамырларының өткізгіштігі, атеросклероздың, жүрек-қан тамырлары ауруларының даму қаупі артады.

Қант кальцийді организмнен шығарады, сүйектерді, тістерді, тырнақтарды бұзады, тіпті остеопороздың дамуына байланысты сынуларды тудыруы мүмкін (тығыздықтың төмендеуі және сүйектердің сынғыштығының жоғарылауы).