Қош келдіңіздер

«Астана қаласы әкімдігінің «№15 қалалық емхана» ШЖҚ МКК

Сіздерді Астана қаласының медициналық мекемесі - "№15 қалалық емхана" сайтында қарсы алуға қуаныштымыз!

Есіңізде болсын! Денсаулық-бұл Сіздің әл-ауқатыңыздың негізі! Жоғары білікті мамандар денсаулығыңызды жақсарту үшін, оны нығайтуға әрқашан дайын!
image

Бас дәрігердің блогы

Өту

Директор

Жамбурчинова Айнагуль Нурахметовна

image

ТМККК

Өту

ТМККК

Тегін медициналық көмектің кепілдік көлемі

image

МӘМС

Өту

МӘМС

Міндетті әлеуметтік медициналық сақтандыру

image

Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес

Өту

Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күрес

Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресу туралы

image Сілтемеден өту

Дәрігерлердің жұмыс істеу уақыты

image Сілтемеден өту

Қызмет көрсету аумағы

image Сілтемеден өту

Профилактикалық және әлеуметтік-психологиялық қорғау бөлімшесі

image Сілтемеден өту

Рубрика - Бұл қызықты!

 

АБАЙЛАҢЫЗДАР, ТРАНСМАЙЛАР

Трансмайлар дегеніміз құрамында қанықпаған май қышқылдарының транс-изомерлері бар майлар. Трансмайлар аз мөлшерде табиғи азық-түліктерде (күйіс қайыратын жануарлардың сүті мен етінде, сондай-ақ өсімдік майларында) болуы мүмкін, бірақ ең үлкен қауіпті өнеркәсіптік жолмен өндірілген және әртүрлі азық-түліктерге қосылған трансмайлар туғызады.

Өнеркәсіптік өндірілген трансмайлар – гидрогендеу (сутекті қосу) арқылы сұйық өсімдік майларынан алынған қатты майлар. Гидрогендеу тәртібі (қатыру) майлардың жарамдылық мерзімін едәуір арттырады, бұл әртүрлі тамақ өнімдерін өндірушілер үшін өте тиімді. Егер өсімдік майларының көпшілігі адам ағзасына өте пайдалы болса, ал гидрогендеу үдерісінен кейін майдың химиялық құрамы өте өзгеріп, адам ағзасына қауіптілік тудырады. Айта кету керек, кәдімгі өсімдік майлардың өзі қуыру кезінде трансмайлардың көзіне айналады. Дәл осы себептен дәрігерлер мен диетологтар қуырылған тағамдарды мейлінше азайту керектігі туралы кеңес береді.

 

Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДҰ) өнеркәсіптік трансмайлардың адам ағзасына қауіпті әсерін мойындай отырып, өндірушілерге оларды азық-түлік құрамынан толығымен алып тастауды, ал тұтынушыларға транс майларды тұтынуды жалпы энергия тұтынудың тәуліктік межесінен 1% (2-3г) дейін төмендетуді ұсынады.

Трансмайларға адам ағзасында жиналу қасиет тән, бұл әртүрлі ауруларға әкеліп соқтыруы мүмкін.

 

Соңғы жаңалықтар

image Сілтемеден өту

Өз емханаңды табу

Сілтемеден өту
image Сілтемеден өту

Медициналық ұйымға тіркелу

Сілтемеден өту
image Сілтемеден өту

Дәрігерге жазылу

Сілтемеден өту
image Сілтемеден өту

Дәрігерді үйге шақыру

Сілтемеден өту
 
01.png02.png04.png05.png06.png