Жіті ішек жұқпалары (ЖІИ)

Жіті ішек жұқпалары (ЖІИ) – бұл АІЖ жұқпалы ауруларының үлкен тобы.
ЖІИ-30-дан астам нозологиялық нысандарды біріктіретін ұжымдық ұғым.

Бұған вирустар (энтеровирус, ротавирус инфекциясы), бактериялар (сальмонеллез, дизентерия, тырысқақ, эшерихиоз), бактериялардың токсиндері (стафилококк) тудыратын ішек инфекциясы кіреді.

Ока қоздырғыштары сыртқы ортада тұрақты, ұзақ уақыт бойы қолдарда, ыдыс-аяқтарда, ойыншықтарда, тұрмыстық заттарда, топырақ пен суда нәжіспен жұқтырылуы мүмкін. Кейбіреулер төмен температурада өнімдерде көбейе алады. Қайнату, дезқұралдармен өңдеу кезінде жойылады.

 

Инфекция көзі-науқас және тасымалдаушы. Әсіресе қауіпті-жеңіл, тозған және асимптоматикалық нысандары бар науқастар. Балалар ұжымдарында инфекция көзі көбінесе ас блогының қызметкерлері болып табылады. ЖІИ ауруының қаупі жазда артады, өйткені жылы мезгілде микробтар сыртқы ортада оңай көбейеді.

Олардың тамақ өнімдеріне енуі әсіресе қауіпті, өйткені олардағы қоздырғыштар ұзақ уақыт сақталып қана қоймайды, сонымен қатар сыртқы түрін, дәмін немесе иісін өзгертпестен көбейеді.

Беріліс механизмі:
- фекальды-ауызша.
Берілу жолдары:
- тұрмыстық-қарым-қатынас;
- алиментарлық.
Сезімталдық жоғары, әсіресе жас балаларда, шала туылған нәрестелерде, жасанды тамақтандыруда.
Иммунитет типтік, тұрақсыз, қайталанатын аурулардың жоғары қаупі.

Ауру кезеңдері:
- инкубациялық-бірнеше сағаттан 7 күнге дейін;
- қызу кезеңі;
- реконвалесценция кезеңі.
Ішек инфекцияларының алдын алу:
- жеке гигиена ережелерін қатаң сақтау, қолды сабынмен жиі және мұқият жуу, әсіресе-тамақтанар алдында және дәретханаға барғаннан кейін;
- қайнатылған, бөтелкедегі немесе кепілдендірілген сапалы суды пайдаланған жөн;
- көкөністерді, жемістерді, жидектерді ағын су астында тұтынар алдында мұқият жуып, ал жас балалар үшін – қайнатылған күйінде жуу керек;
- тек таза қаптаманы пайдаланыңыз (полиэтилен, тамақ контейнерлері және т. б.);
- кездейсоқ адамдардан немесе рұқсат етілмеген сауда орындарынан тамақ өнімдерін сатып алмау;
- ыстық және суық тағамдарды дайындау кезінде гигиена ережелерін сақтау, тамақ өнімдерінің, әсіресе тез бұзылатын өнімдердің жарамдылық мерзімі мен сақтау шарттарын бұзбау. Фото zozh.kz сайттан алынды.