Қарау кабинетінің қызметкері Дәуренбек Қапарғазин мен жалпы тәжірибелік дәрігер, онкологиялық аурулар бойынша үйлестіруші Айнұр Қараулова қызметкерлерді тексеру және дәрігерге дейінгі кабинеттердің жұмысы және дәрігерлердің онкологиялық аурулар туралы ақпараттандыруы бойынша тренинг өткізді.
Астана әкімі Жеңіс Қасымбек елорданың «Алматы» ауданының тұрғындарымен кездесті. Кездесуге келгендер «ашық микрофон» форматында сұрақтарын қоя алды. Кездесу 3 сағаттан астам уақытқа созылды.
Әлеуметтік нысандарды, инженерлік желілерді, жолдарды, тротуарларды, аулаларды, қоғамдық орындарды салу және басқа да көптеген мәселелер талқыланды.
Егер 12 айға төлемдер әр түрлі күндерде жасалса, онда сақтандыру мәртебесі бірден емес, барлық төлемдер өңделгеннен кейін ғана беріледі
Төлемдер 3 жұмыс күні ішінде өңделеді
Егер 12 айдың бірінде дербес төлеуші ретінде емес, БЖТ төлемі ретінде жүргізілсе, онда мәртебе берілмейді. Алдын ала төлем жасау арқылы сақтандыру мәртебесі тек дербес төлеушілерге беріледі.
Егер сіз БЖТ-ны қате төлеген болсаңыз, онда төлемді "Азаматтарға арналған үкімет "мемлекеттік корпорациясы"КЕАҚ-ға жүгіну арқылы қайтарып ала аласыз.
• Қантты сусындарды тұтынуды шектеңіз (0,5 литрлік бөтелкеде шамамен 10 шай қасық қант бар).
• Шырындарда қант бар екенін есте сақтай отырып,нектары бар шырындар мен шырынды сусындарға артықшылық беріңіз. Күніне бір-екі стаканнан артық шырын ішуге болмайды. Ең жақсы сусын – су.
•Тәтті тағамдардан бас тартыңыз. Оларды, мысалы, жемістермен, жидектермен, жаңғақтармен және тұқымдармен ауыстырыңыз. Кептірілген жемістер мен жидектердің тәтті емес түрлерін таңдағаныңыз жөн, бірақ оларды аптасына барынша 2-3 порциядан көп ішу керек (бір порция 20 грамм немесе шамамен 2 ас қасық).
• Тәтті йогурттар мен сүзбе кремдерінің орнына хош иістендірілмеген йогурт пен сүзбеге артықшылық беріңіз және оларды дәміне қарай жидектермен әшекейлеңіз. Сіз дүкеннен сатып алынған тәтті немесе одан да тәтті өнім сияқты болмас үшін қантты, балды немесе сиропты қосқанда абай болыңыз.
• Тәттіні құрамында қоректік заттар бар тағамдармен араластырыңыз. Мысалы, торттарды пісіру кезінде тұтас бидай ұнын қолданыңыз, оған сұлы ұлпасын, жаңғақтар, тұқымдар, жемістер мен көкөністерді қосыңыз (сонымен бірге қосылатын қанттың мөлшерін азайтуға тырысыңыз).
• Қайтпаның орнына ботқаға жидектер немесе жемістер қосқан дұрыс.