Жамбурчинова Айнагуль Нурахметовна
Тегін медициналық көмектің кепілдік көлемі
Міндетті әлеуметтік медициналық сақтандыру
Сыбайлас жемқорлыққа қарсы күресу туралы
Қоғамдық денсаулық сақтау басқармасы алқасының қаулысының орындалуын қадалағау бойынша қалалық фтизиопульмонология орталығы медициналық ұйымдарды аралап шықты.
Туберкулез бойынша 2022 жылдың қорытындысына арналған Медициналық кеңес бүгін біздің емханада өтті.
Туберкулез жөніндегі біздің үйлестірушіміз, фтизиатр және фтизиопедиатр 2022 жыл бойынша туберкулезге қарсы іс-шаралардың іске асырылуын бағалай отырып, презентациялар дайындады. Проблемалық мәселелер айқындалып, ұсыныстар берілді. Медициналық кеңес достық жағдайда өтті. Мақсаттар белгіленіп, міндеттер қойылды.
Бүгін №15 емханада медицина ғылымдарының докторы, профессор, ҚР ДСМ штаттан тыс инфекционист Бақыт Көшерова «Клиника, диагностика мәселелері бойынша тұмау/ЖРВИ, Covid 19 кезінде ересектер мен жүкті әйелдерге медициналық көмек көрсету» тақырыбында дәріс оқыды. Сондай-ақ емдеу барысы бойынша шолу жасалды.
Мұндай дәрістер медицина қызметкерлері үшін өте маңызды, өйткені адамның өмірі дәрігер маманының жұмысына тікелей байланысты болатын мамандықтардың бірі болып келеді.
Сондықтан дәрігерлер өмір бойы ізденісте болып, ылғи білімін толықтырып отыруы қажет.
Трансмайлар дегеніміз құрамында қанықпаған май қышқылдарының транс-изомерлері бар майлар. Трансмайлар аз мөлшерде табиғи азық-түліктерде (күйіс қайыратын жануарлардың сүті мен етінде, сондай-ақ өсімдік майларында) болуы мүмкін, бірақ ең үлкен қауіпті өнеркәсіптік жолмен өндірілген және әртүрлі азық-түліктерге қосылған трансмайлар туғызады.
Өнеркәсіптік өндірілген трансмайлар – гидрогендеу (сутекті қосу) арқылы сұйық өсімдік майларынан алынған қатты майлар. Гидрогендеу тәртібі (қатыру) майлардың жарамдылық мерзімін едәуір арттырады, бұл әртүрлі тамақ өнімдерін өндірушілер үшін өте тиімді. Егер өсімдік майларының көпшілігі адам ағзасына өте пайдалы болса, ал гидрогендеу үдерісінен кейін майдың химиялық құрамы өте өзгеріп, адам ағзасына қауіптілік тудырады. Айта кету керек, кәдімгі өсімдік майлардың өзі қуыру кезінде трансмайлардың көзіне айналады. Дәл осы себептен дәрігерлер мен диетологтар қуырылған тағамдарды мейлінше азайту керектігі туралы кеңес береді.